Seminar 25. januar: Samhandling på tvers

JObbintervjuet Øv på å være den beste utgaven av deg selv

- av Turid Grønlund, journalist og rådgiver i AS3

- Ingen er verdensmestre, det er en styrke å stå i sårbarheten. Finn din egen måte. Ikke vær en godt bevart hemmelighet!

Tipset kommer fra Signe Haver, en av AS3s mest erfarne karriererådgivere. Hun har en imponerende sammensatt bakgrunn. For å nevne noe: Hun har mange år på baken som coach, hun har vært HR-direktør, hun har jobbet mange år i maskinindustrien, hun har lært idrettstrenere å være ledere, hun er utdannet siviløkonom, hun sitter i styret på Steinerskolen. Og oppi det hele har hun født fem barn. Say no more...

Alt dette har ledet fram til det hun er i dag: En profesjonell samtalepartner. En medvandrer som støtter, heier – og ikke minst pusher når det trengs.

– Jeg liker å sette i gang en bevegelse hos mennesket. Man må øve seg på å være nysgjerrig på seg selv. Det er utrolig viktig – og særlig når du er jobbsøker. 

Mange rangerer det å miste jobben på samme linje som et samlivsbrudd. Mange gjennomgår en dyp krise. AS3 får tilbakemeldinger fra mange kandidater på at nettopp det å ha en nøytral partner å snakke med har vært utrolig viktig - og godt.

Øve på nysgjerrighet

Signe har lang fartstid som coach, rådgiver og foredragsholder i AS3. Hun er opphavskvinne til, og driver av, den aller mest populære nettverkskafeen som tilbys kandidatene i AS3: ”Det vanskelige salget: Deg selv!”

- En ganske provoserende tittel? Kan du virkelig legge opp til å skulle selge deg selv som en pakke knekkebrød eller en flaske brus?

- Nei, selvfølgelig ikke. Men du kan tenke mer som salg. Sett deg mål, forbered deg godt til intervju – og forbered deg på avslag. Poenget er å ansvarliggjøre den enkelte. Å skaffe seg en ny jobb er hardt arbeid, men det er en jobb som må gjøres. Frykten for ikke å lykkes er normal, og vi kan øve på å håndtere det. Disse prosessene er enormt bevisstgjørende.

Øv på å være deg selv

Havers råd til alle som er i prosess med å skaffe seg ny jobb er – kanskje noe paradoksalt – å øve på å være mer av seg selv! Vi er smertelig klar over at førsteinntrykket ofte avgjør om du får en jobb eller ikke! Men, det nytter jo ikke å spille en annen enn den du er?

- Nei, men du kan øve på å framstå som den beste utgaven av deg selv.

- Men hva med de introverte? De beskjedne, stille og sjenerte? Hvis førsteinntrykket er så viktig, så vil det vel være vanskeligere å nå fram på få sekunder?

- Pust, smil, ha en god holdning. Ikke forvent at den du møter skal ha eneansvar for å skape en god relasjon. Alt dette kan innøves. Tenk hvordan du er når du er sammen med noen du er trygg på. Hva er det du gjør da? Be folk rundt deg fortelle deg hva de vil se mer – og mindre – av. Øv foran speilet. Hvordan tar du rommet? De fleste har alt for mye fokus på faglige kvalifikasjoner. Javisst, det faglige må ligge i bunn, men ingen ansetter noen de ikke liker!  

Ingen er verdensmestre, det er en styrke å stå i sårbarheten. - Finn din egen måte. Signe Haver

Kom på våre frokostseminarer

Om outplacement, nedbemanning, coaching og endringsprosesser

Frokostseminarer hos AS3