Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

Onboarding Setter du ny leder opp for suksess?

Tone Bjærum bilde
Tone Bjærum
Seniorrådgiver AS3

 

Jakten på ny leder 

Endelig! En kostbar og tidkrevende lederjakt er avsluttet og kontrakten er signert. En ny leder har takket ja til å overta avdelingen som altfor lenge har stått i en utfordrende limbo-situasjon med mye usikkerhet. Den forrige lederen forlot jobben brått, og midlertidige løsninger har ikke fungert. Avdelingens resultater er langt unna det som var forventet. Men nå har rekrutteringsfirmaet klart å overbevise en dyktig leder med flott CV om å forlate sin post for å begynne hos dere. HR skriver «oppdrag utført», før de flytter oppmerksomheten over til noe helt annet. Og organisasjonen ser med forventninger frem til dato for oppstart. 

Jobbskifte – en ekstremsport for ledere 

Ny leder har drukket opp champagnen fra feiringen over å ha «vunnet» jobben foran mange andre dyktige ledere. Nå er arbeidsplassen informert, og i ukene som kommer er det diverse siste-gang møter med kollegaer og samarbeidspartnere.

Det mimres over spennende prosjekter, suksess og handlekraft i morsomme taler fra gode kollegaer. Og noen tårer felles. Jammen har dette vært et bra sted å jobbe, men nå er det de andre som skal følge opp strategiene videre på egenhånd. Tiden er omme for en ny bransje, nytt arbeidssted, nye kollegaer og nye strategier. Spennende, men var dette egentlig en lur beslutning? Akkurat nå er ny leder jammen ikke så sikker på det! 

Bratt læringskurve i ny lederrolle  

Hvert år er det mange dyktige ledere som velger å gripe sjansen på å utfordre seg selv i en ny jobb. De forlater en stilling de har utført med stor suksess, for å klatre et trinn på lederstigen eller prøve noe nytt. Det ligger mye læring i å hente erfaringer fra andre roller og organisasjonskulturer. Og det ser pent ut på CV’en. Men det er også en høy risiko for egen karriere å gjøre et slikt lederskifte. 

Sink or Swim? 

Et lederskifte er en tid fylt med ambisjoner, nysgjerrighet og energi. Men også usikkerhet, negative overraskelser, og bekymringer. Og en følelse av utilstrekkelighet som det kanskje er en stund siden lederen kjente på sist. Høyt arbeidstrykk, mye å sette seg inn i, relasjoner som skal etableres og hele tiden en jakt etter følelsen av å gjenvinne kontroll og prestere på tidligere nivå. Kombinert med skyhøye forventninger fra team, kollegaer og sjef som har ønsket velkommen.   

    

Synk eller svøm bilde

Plan for onboarding 

Rekrutteringsfirma, ny organisasjon og ny leder deler alle et ønske om at lederjobben ble gitt til riktig kandidat. De håper på hurtig tilpasning og imponerende prestasjoner. Likevel kan det virke som om de samme aktørene kun krysser fingre for at akkurat dette skal skje, i stedet for å krysse av på gode tiltak som bidrar til at ny leder får en best mulig start og et godt utgangspunkt for videre arbeid. 

Tirsdag 9. november er du hjertelig velkommen til å følge et webinar hvor vi snakker om hvordan HR, direkte sjef og den enkelte leder selv kan være bidragsytere ved onboarding av ny leder. Her blir det tips og råd om hvordan sette en ny leder opp for suksess. 

Bli med oss på webinar

Ønsker du å lære mer om hvordan du som kommende leder eller leder i ny rolle kan utvikle deg, så anbefaler vi deg å melde deg på dette webinaret.

 

Meld deg på AS3 sitt nyhetsbrev

Trigget artikkelen interessen din? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev og få enkel tilgang til våre nyeste artikler og webinarer.

Øk din kompetanse som leder

Personlig lederutvikling - fremtidens ledere

Dersom du ønsker å heve både din praktiske og faglige kompetanse som leder lønner det seg å ta en titt på vårt personlige lederutviklingsprogram - Fremtidens ledere.