Skrevet av Turid Grønlund rådgiver i AS3
- Hvis du selv går rundt og tror at du er utdatert, så kan du være sikkert på at andre også gjør det. Kari Sarnes (65) snakker av erfaring.
Hun var, som så mange andre på sin alder, helt sikker på at hun ikke ville få seg ny jobb da hun ble overtallig i en alder av 64. «Alle» spådde at arbeidslivet var over for godt. Og selv var hun også ganske så sikker på det.
Kari Sarnes jobbet de siste ti årene i DNV GL (tidligere kjent som Det Norske Veritas), først som leder av økonomiavdelingen, før hun valgte å gå ned i stillingsprosent da hun rundet 62. Planen var mer tid til aktiv fritid, kombinert med en interessant jobb med hovedfokus på HMS. Altså mange gode år, før hun skulle gå av med pensjon, tidligst ved 67. Men slik gikk det altså ikke.
- Hadde ikke troen
Som en del av sluttpakken fikk hun rådgiving i AS3, der deltok hun i programmet, uten helt å tro at det kom til å ende opp i en ny jobb. Økonomien var god, så hun «trengte» egentlig ikke å jobbe. Hun søkte noen få jobber, uten å komme til intervju, hun la inn CV sin hos diverse vikarbyråer, uten at det heller førte fram.
- Jeg har selv ansatt utallige medarbeidere i løpet av min karriere, så jeg visste godt hvor vanskelig dette skulle bli.
Hun kjøpte en kolonihagehytte som hun brukte mye tid og energi på å pusse opp. I tillegg er hun turleder i den Norske Turistforening, styreleder i borettslaget og har verv i Norske Soroptimisters Utdanningsfond som gir stipend til kvinner i utviklingsland.
Gjøre noe nyttig
- Egentlig kunne jeg fortsatt slik, men etterhvert kjente jeg på at jeg ikke var ferdig med det ordinære arbeidslivet. Frivillighet er givende, men å være i jobb gir en helt annen egenfølelse av å gjøre noe nyttig.
Hun hadde jo ikke ønsket å slutte å jobbe, og bestemte seg etter et års tid på å satse mye mer aktivt på å komme i ny jobb igjen. Var hun virkelig helt uinteressant? På grunn av alder?
Hun hadde god helse, har alltid trent mye, var kunnskapsrik, med mye variert erfaring, stabil og til å stole på. Kunne det virkelig være slik at hun ikke var aktuell på arbeidsmarkedet?
Ordinære søknader førte ikke fram. Heller ikke kontakt med rekrutteringsbyråer eller vikarbyråer. Så fikk hun høre om et byrå som rekrutterte seniorer. Da løsnet det. Etter et kort vikariat ble Kari tilbudt videre engasjement som lønningssjef i Food Folk Norge A/S i 60 prosent stilling. Akkurat det hun ønsket seg. Hun føler hun får brukt seg.
– Jeg merker at jeg har tyngde og at jeg blir satt pris på.
Og det er ikke det spor merkelig. Hun er vennlig og imøtekommende, og allsidigheten hadde hun jo. Hun har bred erfaring fra kontor, økonomi og administrasjon: fra budsjett, kontroll, lønn, skatt, årsoppgjør, logistikk, resepsjon og personalansvar.
Eldre er endringsvillige
Kanskje vegrer bedrifter seg for å ansette godt voksne fordi de tror at de har stivnet i gamle mønstre?
- Vi har vært med på så mange endringer, at det er en del av å være i arbeidslivet. Kanskje går det litt treigere å lære nye ting, men basisen ligger jo der, sier Kari.
Kari fikk jobb i samme fagfelt hun har drevet med tidligere. Likevel råder hun andre til å tenke utenfor boksen. Hva slags kompetanse har du - utover de «harde fakta» som CVén inneholder? Dessuten må du tro på deg selv, tørre å ta initiativ, ikke bruk energi på at det ikke kommer til å gå.
- Vær åpen! Se muligheter! Men det aller viktigste er å stole på at du ikke er utrangert. For det er du ikke!
Kari Sarnes
Kandidat i forløp hos AS3