Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

Til deg som har Mistet jobben

Skrevet av Richard Thorsen, seniorrådgiver i AS3 Norge

Har du selv mistet jobben, eller kanskje du har noen i nær familie som ikke har jobb for tiden? Jeg har skrevet litt om hvordan det er å ha ferie når man ikke har jobb. Ekstra viktig å ta ansvar for egne tanker og være bevisst hvilke tanker som stjeler energi.

Å miste jobben kan være en svært krevende situasjon å komme i. I AS3 støtter vi mange, som er i samme situasjon som deg. Nå som sommeren er her, snakker de som er i jobb om hvor deilig det er å ha ferie og hvor hektisk hverdagen er. Nordmenn snakker de samme frasene hvert år; om gaver og julemat, eller om juletradisjonen i Norge egentlig er best. Avisene skriver om de beste gavene familie og venner må ha, om nyttårsraketter, og det er en generell forventning til hvordan vi alle skal feire jula.

For deg som har mistet jobben, kan det være at alt oppleves annerledes i år. Vi snakker med mange som synes det er vanskelig å sette pris på ferie når det ligger en uro for tiden fremover i bakgrunnen. Da er det ekstra viktig at du er bevisst hva du fokuserer på i denne sommerferien.

  1.       Ta en pause.

Avkobling og hvile er viktig for at vi skal være den beste versjonen av oss selv. Norge står stille i en uke uansett. Benytt muligheten til å senke skuldrene. Skap en liten parentes i søkeprosessen. Bruk disse dagene til å kjenne litt ekstra godt etter og skape overskudd.

  1.       Løft blikket.

Ta et helikopterperspektiv på situasjonen din. Fly høyt over deg selv og se på det du har oppnådd i livet ditt. Hva utmerker seg av alt det som har vært? Hva er det viktigste du har lært så langt? Dette er en stor del av din realkompetanse. Hvordan vil du bruke denne kunnskapen om hvem du er til din fordel? Gi deg selv lov til å drømme om det du ønsker at de neste 10, 20, kanskje 30 årene skal inneholde.

  1.       Aksepter at et kapittel er over.

Når noe skjer i livet som vi opplever at vi selv ikke styrer, er det helt naturlig å lete etter forklaringer og grunner for det som har skjedd. Vi holder fast ved fortiden fordi det er kjent, og fremtiden er ukjent. Hva om vi tenker på livet som en bokserie, kanskje en trilogi? Hvor i serien er du? Nå som du er i et jobbskifte, er et kapittel ferdig. Eller kanskje du har avsluttet en hel bok, og skal begynne å skrive den neste? Uansett hvor god den siste boken var, sett den i bokhyllen. Fortellingen forandrer seg ikke hvis du leser den en gang til. Aksepter at du ikke kan forandre det som har hendt. Plottet til den neste boken din kommer når du finner overskudd og drømmer fremover.

  1.       Velg tankene dine.

Det vi tenker på gir oss en følelse. Følelsene våre styrer hvordan vi oppfører oss.

Bruk så lite tid du kan på å bekymre deg eller være sint på det du ikke kan gjøre noe med, enten det er irriterende at påskesolen ikke er der hvor du er, eller at du er uenig i tidligere lederes beslutninger. Din energi følger tankene dine. Din indre dialog kan enten bruke opp kreftene dine eller bygge deg opp. Fyll derfor tankene dine med alt du er god på og alt du kan!

Spør deg selv hva du bruker energi på i løpet av en dag og velg bevisst tanker som gir deg energi. Tar du deg selv på fersken i å tenke på det du ikke kan endre – øv på å bytte ut tankene med «Hva kan jeg sette pris på akkurat her og nå?» eller «Hva kan jeg gjøre som får meg til å tenke på noe annet?»

  1.       Omgi deg med mennesker som løfter deg.

Det kan være mest behagelig å drikke kaffe eller henge rundt mennesker i samme situasjon. Kanskje tidligere kolleger eller andre som støtter opp under tristhet, sinne og frustrasjon? Kjenn etter om du kommer ut av samtaler med mer eller mindre energi enn før. Blir du i bedre eller dårligere humør? Velg å kontakte de menneskene blant familie og venner som ser dine styrker og vil støtte deg til å ha tro på mulighetene dine fremover.

Heng rundt de som får deg til å le og slappe av.

Etter et avbrekk kan du ta fatt på veien videre, men akkurat nå – ta en pause!