Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

Kjenn din egen kompetanse Går vi ut på dato?

av Tore Næss, seniorrådgiver i AS3 Transition

Går vi ut på dato?

I min rolle som karriererådgiver hos AS3 Transition møter jeg mennesker som sier at de tenker og føler at de ikke er like attraktive i arbeidsmarkedet som de en gang var. Jeg refererer ikke da bare til de som har passert 60, men også til mennesker i førtiårene.

Hva er det som gjør at de tenker og føler slik?
Her kommer flinke og arbeidsomme medarbeidere og ledere, som har stått i ulike komplekse stillinger og som har levert gode resultater. De har jobbet lojalt i mange år for én arbeidsgiver. Så kommer dagen da de mister jobben på grunn av nedskjæringer, oppkjøp eller omstrukturering. De føler seg ikke lenger ønsket.

Det gjør noe med den enkelte.

Negative tanker tar ofte stor plass når man kommer i en situasjon der man spør seg selv om man i jobbsammenheng kan brukes til, og bidra i andre og nye sammenhenger. Har jeg gått ut på dato? Kan jeg noe som arbeidslivet har bruk for? Negative tanker har en tendens til at også følelser og handlinger blir negative, i den forstand at mange blir handlingslammet i en periode.

Er det noen som har bruk for min kompetanse lenger?

Jeg og mine rådgiverkolleger har som jobb å hjelpe mennesker som befinner seg i en slik situasjon. En utrolig givende jobb.

Vi ser hver dag mennesker som finner tilbake selvtilliten og får større innsikt i egen kompetanse. Mennesker som med fornyet pågangsmot gjør jobben det er å få seg ny jobb – og vi heier på dem! De er i alle aldre, med ulik kompetanse, men de har noe til felles - de ønsker en jobb. De ønsker å bidra.

Har de gått ut på dato?
I alle fall ikke på grunn av alder, men noen har hatt jobber hvor arbeidsoppgavene har endret seg. Noe av kompetansen er kanskje litt utdatert.

Men de kan lære. De har lært seg noe før.

Så hva er mitt budskap?
Min bror jobbet med pedagogikk og læring i hele sin voksne alder. Han både underviste, og studerte tema om læring og alder.
Et sitat fra ham. «Ja, et lite barn har bedre forutsetninger til råinnlæring enn voksne og gamle har, men glem aldri at du som voksen allerede har lært så mye som du senere kan bruke, sette sammen, og løse ulike og komplekse oppgaver. Eldre kan derfor ofte komme frem til riktig løsning på enn oppgave raskere enn yngre mennesker kan». Heldigvis er der arbeidsgivere som har forstått dette!

Det er aldri for sent å lære noe nytt!
Likevel! Er du arbeidstaker, så kan det være lurt å ta de kursene som kan gi deg et bevis på at du er oppdatert innen ditt fagfelt. Det er ikke du som går ut på dato, men det kan være deler av din kompetanse. Det kan du gjøre noe med!

les mer om våre rådgivere