Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

mikael hole Må jobbsøkere over 50 gi opp?

av Mikael Hole, seniorrådgiver i AS3

Er alder bare et tall, eller er det en reell forskjell på hvordan jobbsøkere blir møtt der ute?

Det er neppe klokt å generalisere, men min påstand er at dette handler mer om innstilling enn alder.

Det er vanskelig å bli avvist, ikke bli valgt, eller ikke være etterspurt etter mange år med erfaring.

Mange har hele livet blitt «hentet» til nye oppgaver i kraft av den jobben de har gjort, og sluppet å aktivt velge andre veier. Overgangen blir da stor når de selv skal både velge nye arbeidsgivere og selge sin kompetanse.

Jeg hadde nylig i rådgivning en kandidat i slutten av tyveårene som var blitt overtallig i en nedbemanning hos et større internasjonalt firma. Hans pågangsmot var misunnelsesverdig. Han tenkte ikke et øyeblikk på at han ikke skulle få seg jobb, men fokuserte på hva jobben skulle inneholde og hva han kunne bidra med. Han sendte mange søknader, var i et utall intervjuer, men fikk mange avslag. 

Det er ikke hyggelig å bli avvist uansett alder, og tanken streifet også denne kandidaten, men da med motsatt fortegn. Var han kanskje for ung? Hadde han kanskje ikke nok erfaring til enkelte av jobbene han hadde søkt på?

Poenget mitt er at han ikke mistet fokus, men endte opp med flere jobbtilbud etter å ha fått mange avslag og vært i over 50 intervjuer.

En mer erfaren arbeidssøker over 50 år har et helt annet ståsted, det er jeg fullstendig klar over. Likevel handler det mye om det samme – sette deg mål, være deg bevisst hva du kan bidra med og ikke gi deg.

Jeg tenker at verken samfunnet, de ulike arbeidsgivere eller enkeltmennesket har råd til å la oppfatningen om at man er "femti og ferdig" få grobunn. Min erfaring er at arbeidsgiver ansetter den som passer best inn, uavhengig av alder. Eldre arbeidstakere som har denne bevisstheten med seg inn i prosessen lykkes ofte med å få alderen til å virke med seg. Kunsten er å presentere deg i fremtid om hva du kan gjøre, og hvorfor du ønsker å gjøre det. Bevisene du kan føre for ditt bidrag kan du velge smart fra din lange karriere og oppnådde resultater. Inntrykket arbeidsgiver sitter igjen med er en kvalifisert,” tilpasningsdyktig” og fleksibel medarbeider – og hvem ønsker ikke det?

les mer om våre

DYKTIGE RÅDGIVERE

Over hele Norge

Her kan du finne din rådgiver