Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

overtallig etter nedbemanning? Lær deg selv å kjenne på nytt

-av Turid Grønlund, karriererådgiver i AS3

Det er en deilig sommerdag i 2017. Merethe Falstad Løge nyter den siste måneden hjemme i mammapermisjon med lille Nicolai. Hun skal snart tilbake på jobb i Veritas (eller DNV GL som det heter nå). Og det gleder hun seg til. Da ringer telefonen. Om hun kan komme på allmøte om et par dager? Det handler om planlagte omstruktureringer og det er viktig at hun er der. Jo, det kan hun da. Ikke et øyeblikk tenker Merethe at jobben er i fare for hennes del. Hun er jo i mammapermisjon.

Men jo, hun er ikke bare i faresonen, hun er en av flere som skal nedbemannes. Det er nemlig fullt lovlig å nedbemanne, selv om man er i foreldrepermisjon. Vel og merke med virkning først fra permisjonstidens opphør.

Merethe kommer aldri tilbake til jobb og kollegaer i DNV GL.

Nå skjer det igjen

Merethe har opplevd før å stå uten jobb, det samme skjedde da hun var nyutdannet sivilingeniør fra NTNU. Det tok over et år før hun fikk jobb. Mange av de negative tankene fra den gang kom overraskende lett tilbake nå. Hva er du verdt uten jobb? Vil noen ha meg? Hva i all verden skal jeg gjøre nå?

- Heldigvis kom jeg raskt i gang med programmet mitt i AS3. Dette ga meg en unik mulighet til å tenke over hvor veien videre skulle gå.

I DNV GL handlet jobben grovt sett om brannsikkerhet på skip, praktisk utført ”på kontoret”, bak en PC. En spennende og utfordrende jobb. Men var det dette hun ville fortsette med?

- Alt i alt var nedbemanningen bra for meg. Jeg hadde vært i fast stilling i DNV GL i sju år og det var egentlig på tide å tenke nytt. Dette var sparket bak som jeg trengte for å finne ut hva jeg egentlig trives best med.

Sakte, men sikkert kom selvtilliten tilbake. Med hjelp av rådgiving og coaching kom CV´en på plass, i workshops og nettverkskafeer traff hun andre i samme situasjon, men med ulik bransjebakgrunn og livssituasjon. 

Systematikk og nysgjerrighet

- Jeg diskuterte mye med rådgiveren min, for å finne annet passende arbeid som jeg kunne trives med. Det ble klart for meg at jeg ville noe annet enn ”bare” å sitte på kontor. Men hva? Og hvor? – Vi kartla interesser og verdier, vi jobbet med suksesshistorier og det ble klart for meg at jeg ville ut å snakke med folk, ikke bare sitte inne i møter og foran PC-en. Etterhvert falt tingene på plass.

Systematisk gjennomgikk hun markedet sammen med sin rådgiver og plutselig en dag så Merethe en stillingsannonse fra Multiconsult. Det var en lederjobb, en stilling hun ikke var aktuell til. Men denne annonsen ble likevel inngangen til det som i dag er hennes nye arbeidssted.

Merethe forberedte seg godt, ringte inn og presenterte seg. Kunne hun få sende en åpen søknad? Det kunne jo tenkes det ble internt opprykk. Joda, det kunne hun. Og ikke lenge etter ble hun innkalt til intervju. Resten er historie.

Ny jobb, nye oppgaver, ny bransje

Merethe er superfornøyd med ny jobb og nye oppgaver. Hun har kommet til et nytt fagområde som hun liker godt. Mye dreier seg om risikovurderinger og HMS i store utbyggingsprosjekter. Inne på kontor og ute på byggeplasser.

Prosessen hit har lært henne hvor viktig det er å se nye sider ved seg selv, se mot andre bransjer. Alt for mange tenker i oppgåtte baner.  – Man må være villig til å snu opp-ned på egen kompetanse og spørre seg hva man egentlig vil. Jeg oppdaget også at verden slett ikke falt sammen.

- Jeg må innrømme at jeg føler meg stolt. Denne jobben fikk jeg på eget initiativ. Rådgiveren min pushet på. Hun oppmuntret meg til å ta de vanskelige telefonene. Hun hjalp meg til å finne ut av hva jeg ville trives med. Jeg fikk følge i hele prosessen. Å ha noen å snakke med og få oppmuntring av når livet er kjipt, ikke slite ut venner og familie er også viktig. Å ha struktur i ledigheten og forpliktende avtaler i AS3 hjalp meg på veien fram mot målet:  Å få en ny, utfordrende jobb i en helt ny bransje.

Merethe Falstad Løge, tidligere ansatt i DNV GL som gjennomgikk en nedbemanningsprosess. Falstad Løge var en av de overtallige som mistet jobben sin.

Dette har hun opplevd tidligere også, da hun var nyutdannet sivilingeniør fra NTNU.

Det tok over et år før hun fikk jobb, og mange av de negative tankene fra den gang kom overraskende lett tilbake denne gangen også:

  • Hva er du verdt uten jobb?
  • Vil noen ha meg?
  • Hva i all verden skal jeg gjøre nå?

Endringen ble stor etter at hun fullførte programmet med karriererådgivning hos AS3

 

Merethe på linkedin

Turid Grønlund er karriererådgiver hos AS3 hvor hun har fokus på å hjelpe de som har mistet jobben sin til en ny start.

Hun har lang fartstid som journalist og leder i mediebransjen og jobber som konsulent, rådgiver og coach innen ledelse, endringsprosesser, journalistikk og kommunikasjon/informasjon.

Turid er også dreven på debattledelse, prosessledelse og intervjuteknikk. 

turid på linkedin

Nyhetsbrev

Ønsker du mer informasjon fra AS3? Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ta kontakt med AS3

Vedrørende karriereveiledning