Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

Alder og pandemi - ingen hindring

Av Turid Grønlund

Vinteren er tung og mørk for mange. Ledighetstallene fyker i været. Det er flere registrerte arbeidssøkere i dag, enn på det høyeste under alle de tre foregående krisene på 2000-tallet: IT-boblen, finanskrisen og oljeprisfallet.

Men ikke alt er helsvart. I AS3 ser vi stadig lysning og løsninger. Tross vintermørke, pandemi, nedstenging og høye ledighetstall.

To ganger uflaks

Reidar (60) ble i vår utsatt for sin andre nedbemanning - på under tre år. Forrige gang var han «bare» 57 og gikk trøstig i vei med finpuss av LinkedIn-profil og aktive søk på Finn.no. Han fikk raskt jobb og tenkte at her skulle han være til pensjonsalder. Den gang ei. Og denne gangen ble det litt verre. Først og fremst fordi det tok litt tid å snu egen tankegang.

 - Tallet 60 lyste liksom opp i ild-skrift foran meg. Det gikk noen dager før jeg klarte å ta meg selv i nakken, og finne motivasjon for å gå i gang med en ny prosess. Men etter det har jeg jobbet målrettet fram mot målet.

Strategien har lykkes. For kun få dager siden startet han opp i ny jobb som prosjektleder i Sfty, et selskap som leverer kollektive sikringsløsninger til borettslag og sameier.

"Nå er jeg faktisk med på å redde liv", kommenterer Reidar.

Det tok nøyaktig et halvt år med strukturert og målrettet arbeid. Men nå er han i mål.

Kjøpte sjampanje

Reidar startet i ny jobb 1. desember, ganske nøyaktig et halvt år etter at han ble nedbemannet. Det første han gjorde, etter at situasjonen var akseptert og sluttpakken signert, var å gå på Vinmonopolet og kjøpe en flaske sjampanje. Men det var ikke for å innlede sommerferie- og den nye fritiden.

   "Nei, jeg tok med meg flasken hjem og sa til kona at den skal vi sprette den dagen jeg har fått jobb!"

Så startet jobben med å få seg ny jobb. Reidar er en strukturert person og er klinkende klar på oppskriften. Du er din egen arbeidsgiver, og jobben er å få deg ny jobb.

Først og fremst må du ha struktur. Stå opp om morgenen – som om du skulle på jobb. Ha konkrete arbeidsplaner. Søke i annonser, ha varsler på Finn og LInkedIn. Søk hjelp og støtte i nettverk, familie, og hos venner. Og bruk rådgiveren din – og de andre tilbudene i AS3 - for alt det er verdt. 

Reidar fikk den nødvendige tryggheten til å jobbe med de riktige tingene ved å ha tilgang til rådgiver å sparre med når behovene meldte seg. Sammen jobbet de mentalt med at alder ikke skulle være en hindring, og i stedet fokusere på faglig og personlig kompetanse.

Få fram verdiene dine. Ta ansvar for eget liv og egen situasjon.

   "Jeg var bevisst på at potensielle arbeidsgivere skulle lese hele CV´en min – før de skjønte hvor gammel jeg var", ler han.

Jeg tok med meg flasken hjem og sa til kona at den skal vi sprette den dagen jeg har fått jobb! Reidar

Målrettet CV og søknad

Reidar kan ikke få understreket nok hvor viktig det har vært å jobbe aktivt med hver eneste CV. I starten var den på fire sider. I løpet av prosessen har han endt opp med CV på en side. Det har blitt minst 20 CV ´er. Og hver CV er skreddersydd den aktuelle jobben han har søkt på.

Tanken på at de fleste bare bruker om lag 30 sekunder på å scanne en CV, var motivasjon nok til at Reidar tok denne delen av jobben på blodig alvor.

     "Det hjelper jo ikke om du har fantastiske beskrivelser og formuleringer på side 2, hvis ingen ser dem!"

Et annet råd fra Reidar er å analysere stillingsannonsen godt. Gjør hjemmeleksa, snakk med andre som kjenner virksomheten. Vær tydelig på overføringsverdien av din kompetanse og erfaring. Og la det ikke være tvil om at du er motivert for akkurat denne jobben.

Tok en sjanse

Til tross for at de fleste får ny jobb gjennom nettverk, fikk han napp via det ordinære stillingsmarkedet. Og innrømmer at han tok en sjanse da han sendte søknaden. I eposten utfordret han arbeidsgiveren til å gi 30 minutter av sitt liv, for at Reidar skulle få muligheten til å presentere seg. Om det var det som gjorde utslaget er uvisst. Men Reidar ble innkalt til intervju – og fikk jobben.

Lise (50) kommer fra samme store IT-selskap som Reidar. Også hun har jobbet målrettet og målbevisst med nettverk og jobbsøking. I flere runder ble hun innstilt – som nummer to. Det var tungt, men Lise klarte å holde fast ved det viktigste: Finslipe profilen og snu fokus.

   "Det var viktig for meg å tenke på hvem jeg er som arbeidstaker. Hvorfor skal noen ansette meg? Hva gjør meg relevant?"

Like viktig er å øve på å presentere deg selv, selge deg selv inn. Hvem er jeg? Ingen kan løpe fra hvem de er. Men alle kan øve på å bli den beste utgaven av seg selv. Kjenne på styrker og kjenne på hvor du må jobbe litt ekstra for å få fram ditt potensial.

Hva gir DEG energi?

Lise synes at det har gått greit å ha hjemmekontor. Pandemien har ikke satt ekstra begrensninger. Alle satt jo hjemme. Men for Lise var det viktig å kjenne på hva som ga henne energi.  De ukentlige te-teams-møtene med tidligere kollegaer og venner var viktige for henne. Oppsøk det som gir mening og glede. Snakk med andre i samme situasjon, men ikke la folk dra deg ned.

Det er lett å bli lei, bli frustrert og la det ta overhånd. Lises beste råd til godt voksne som skal gå den samme veien: Tenk på den styrken du har ved at du har vært med en stund.

Hun peker på at det tross alt er billigere for arbeidsgiver å ansette voksne folk, enn det var tidligere. Pensjonsreformen har på den måten banet veien for at erfaring og kompetanse er lettere å selge inn til arbeidsgivere.

Fire tilbud – valgets kval

Prosessen med å analysere hvor hun hadde lyst til å ta veien, ga til slutt maksimal uttelling: Plutselig sto hun der - med ikke mindre enn fire jobbtilbud!  Fra å være en tilsynelatende evig nummer to.

Reidar og Lise har begge jobbet iherdig og målrettet og har gjort seg fortjent til den beste  julegaven: Ny jobb å gå til. Og fortsatt verdi i arbeidslivet.

Det var viktig for meg å tenke på hvem jeg er som arbeidstaker. Hvorfor skal noen ansette meg? Hva gjør meg relevant? Lise