Se våre webinarer, hør podcast eller finn e-bøker og artikler

as3 employment Derfor bør du ansette folk med hull i CV

Mister du jobben din og blir arbeidsledig kommer du nok til å være i kontakt med NAV. NAV vil da anbefale deg et arbeidsmarkedstiltak av noe slag basert ut ifra hvilken målgruppe du passer inn i. Det er målgrupper for innvandrere som ikke snakker norsk, unge mellom 18-30 år, langtidsledige, nyutdannede og så videre. Tiltakene er forsøkt designet for de ulike utfordringene kandidatene måtte ha.

Det som kjennetegner kandidatene er at de trenger en ekstra innsats for å komme tilbake på arbeidsmarkedet. Det kan være de har hull i CV av forskjellige grunner som gjør konkurransen om jobbene ekstra vanskelig. Det kan være de trenger ekstra støtte i overgangen fra ledighet til arbeid eller at de trenger hjelp til å få tilbake troen på egne ressurser og muligheter på arbeidsmarkedet.

"La meg først avlive en etablert myte; noen arbeidsgivere tror de gjør samfunnet en tjeneste om de ansetter folk via praksisplasser eller som har hull i CV. Det er en gigantisk misforståelse. Min erfaring er det motsatte" - Petter Stordalen, Eier av Nordic Choice Hotels, NHOs årskonferanse 2018.

Det er ikke en veldig kontroversiell uttalelse Stordalen kommer med her, men det er nok ikke alle arbeidsgivere som intuitivt forstår hvorfor. Det er lov å være skeptisk til å velge folk med hull i CV når man kan velge folk uten hull i CV. Men selv om det er lov å være skeptisk finnes det mange gode grunner til å være mer åpen for å ansette mennesker som har falt utenfor.

Her kommer 5 gode grunner til hvorfor du bør ansette kandidater som går på arbeidsmarkedstiltak:

1. Du får i mange tilfeller en ekstremt motivert og lojal medarbeider

Har man opplevd å stå utenfor en periode og kjent på den frustrasjonen, avmakten og frykten, vet man at det er ikke noe man heller vil enn å komme seg tilbake til arbeidslivet. Når man endelig får mulighet hos noen som velger å gi deg en sjanse, istedenfor å dømme deg på grunn av hullet i CVen din, er det naturlig å føle på en takknemlighet overfor arbeidsgiver. I tillegg er det ofte slik at om man vet hvor vanskelig det er å stå på utsiden så gjør man så godt man kan for å gjøre seg uunnværlig på arbeidsplassen.

2. Du får tilgang til verdens beste jobbintervju

De fleste kandidatene som går på tiltak er jobbklare, de vet hva de kan og vil. Kandidater som går på tiltak hos NAV har mulighet til å vise seg frem i en praksisperiode før ansettelse. Vi liker å kalle det for «jobbsmak», da det er en sjanse for både bedriftene og kandidatene til å gjensidig prøve hverandre ut uten lønn og forpliktelser i en periode før ansettelse. Alle kandidatene er prekvalifisert etter bedriftenes kravspesifikasjon av profesjonelle rådgivere som tenker langsiktig jobbmatch. 

3. Kostnadsfri rekruttering

Rekruttering er for de aller fleste bedrifter en dyr affære. Annonsering, screening, intervjuer, referansesjekker også videre koster tid, ressurser og penger. Å bruke tiltaksarrangører til rekruttering av nye medarbeidere er helt kostnadsfritt.

4. Det kunne vært deg

Havner du i en bilulykke i morgen, måtte det aldri skje, og må bruke de neste to årene på å trene deg frisk, så sitter du med et hull i CVen som gjør det ekstra vanskelig å konkurrere i en ordinær rekrutteringsprosess. Begynner bransjen din å slite og du blir nedbemannet, kan det fort bli vanskelig å få jobb uten å bygge ny kompetanse først. Å havne utenfor kan hende hvem som helst.

5. Du utgjør en forskjell

Er man arbeidsledig lenge nok havner man ofte i en ledighetsidentitet, som for mange er preget av følelser av maktesløshet, verdiløshet, usikkerhet, skyld og fortvilelse. Ikke bare bidrar man da sterkt til samfunnsoppgaven om å sysselsette de som har falt på utsiden og skape nye skattebetalere, men man løfter mennesket man ansetter ut av den grusomme ledighetsidentiteten og over til en sunn og verdifull jobbidentitet. Et bedre liv.

Mer informasjon

For flere gode grunner og mer informasjon om hvordan et samarbeid vedrørende rekruttering ser ut, kan du ta en titt her:
Invitasjon til samarbeid